Rüzgar enerjisiyle çalışan dünyanın ilk karbon yakalama tesisi
Rüzgar estikçe karbon azalacak…
Başlangıçta yılda 30.000 ton karbonu atmosferden uzaklaştırma hedefiyle başlayan proje, ilerleyen yıllarda bu kapasiteyi 2028 yılı itibarıyla yarım milyon tona çıkarma amacını taşıyor. Karbon yakalanan tesis, yer altında depolanacak ve böylelikle çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir çözüm sunacak.
Finansmanı, Hollanda merkezli Return Carbon ve ABD merkezli Verified Carbon şirketlerinin işbirliğiyle sağlanan proje, karbon kredilerinin satılması yoluyla tesisin işletme maliyetlerini karşılayacak. Bu krediler, karbon salınımını azaltmak isteyen firmalar için önemli bir fırsat niteliği taşıyor.
Amsterdam merkezli Skytree, projede kullanılacak karbon yakalama makinelerini tedarik edecek. 2014 yılında kurulan şirketin teknolojisi, astronotların nefesinden çıkan fazla karbondioksiti temizlemek için Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda kullanılan karbon filtrelerinden esinlenmiştir. Project Concho, Skytree’nin endüstriyel ölçekli karbon yakalama cihazı olan Stratus makinelerinin bir araya getirilerek oluşturduğu bir karbon yakalama merkezi olacak. Bu teknoloji, hem küçük hem de büyük projelerde kullanılabilecek kapasiteye sahiptir.
Projeye enerji sağlamak amacıyla İspanyol enerji firması Greenalia tarafından inşa edilecek bir rüzgar çiftliği kullanılacak. ABD’deki karbon yakalama projelerinde yaşanan artışın gölgesinde geliştirilen Project Concho, Biden-Harris yönetiminin desteklediği karbon yakalama teknolojilerine yönelik fon sağlama taahhüdüyle hayata geçiriliyor. ABD, yakalanan ve depolanan her bir metrik ton CO2 için 180 dolara kadar destek sağlamayı taahhüt ediyor.